top of page

Ontwerp Kantoorinrichting_Het creëren van een productieve Werkplek: Tips voor Bedrijven.

Bijgewerkt op: 27 mei


mooie inrichting kantoor met bureaustoelen en sta-zitbureaus

Als bedrijfseigenaar of manager begrijp je waarschijnlijk hoe essentieel het is om een goede werkomgeving te creëren voor je medewerkers. Een inspirerende en functionele werkplek kan niet alleen de productiviteit verhogen, maar ook het welzijn en de tevredenheid van je team verbeteren. Maar hoe pak je het creëren van een productieve werkplek aan, vooral als je rekening moet houden met een budget? In deze blog delen we enkele tips voor het opzetten van een goede werkplek binnen je bedrijf, inclusief het vaststellen van een budget en waar je allemaal aan moet denken.


Het Belang van een Goede Werkplek

 

Een goede werkplek kan een enorme impact hebben op de prestaties van je werknemers. Het kan de creativiteit stimuleren, samenwerking bevorderen en stress verminderen. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om rekening mee te houden bij het creëren van een productieve werkplek:

 1. Ergonomie: Zorg ervoor dat de werkplek ergonomisch verantwoord is, met comfortabele stoelen, goed geplaatste bureaus en voldoende ruimte om te bewegen.

 2. Verlichting: Natuurlijk licht is ideaal, maar als dat niet mogelijk is, zorg dan voor voldoende kunstlicht om vermoeidheid te verminderen en de concentratie te bevorderen.

 3. Indeling: Denk na over de indeling van de ruimte en hoe deze de workflow van je team kan ondersteunen. Creëer zones voor concentratiewerk, samenwerking en ontspanning.

 4. Stilte en Geluid: Zorg voor voldoende geluidsisolatie en bied stille ruimtes voor taken die concentratie vereisen, maar ook ruimtes voor samenwerking en overleg.

 5. Flexibiliteit: Creëer een flexibele werkomgeving die kan worden aangepast aan de behoeften van je team, met bijvoorbeeld verstelbare meubels en modulaire opstellingen.


Het vaststellen van een Budget voor een kantoorinrichting

 

Bij het opzetten van een werkplek is het belangrijk om realistisch te zijn over je budget. Hier zijn enkele tips voor het vaststellen van een budget voor je werkplek:

 1. Onderzoek en Planning: Begin met het onderzoeken van de kosten van verschillende elementen van een werkplek, zoals meubilair, verlichting, en technologie. Maak vervolgens een gedetailleerd plan voor wat je nodig hebt en hoeveel het gaat kosten. Je kan natuurlijk ook de inrichter of interieur ontwerper om een begroting vragen.

 2. Prioriteiten stellen: Bepaal welke elementen van de werkplek het belangrijkst zijn voor de productiviteit en het welzijn van je werknemers, en reserveer het grootste deel van je budget daarvoor.

 3. Flexibiliteit inbouwen: Houd rekening met onverwachte kosten door wat flexibiliteit in te bouwen in je budget. Zorg ervoor dat je wat ruimte hebt voor onvoorziene uitgaven.

 4. Kwaliteit versus Kosten: Overweeg of het de moeite waard is om te investeren in hoogwaardige, duurzame items die langeer meegaan, zelfs als ze aanvankelijk duurder zijn. Overweeg bij het huren van een ruimte ook de verplaatsbare opties. Huurcontracten zijn vaak voor meerdere jaren, dus het is verstandig om hier rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan modulaire vergaderruimtes, focusruimtes of belcellen. Hoewel deze misschien iets duurder zijn dan permanente constructies, kun je ze meenemen als je verhuist. In tegenstelling tot het geld dat je uitgeeft aan het renoveren van de ruimte, gaat dit niet verloren.


Waar moet je ook aan denken bij het inrichten van een kantoor

 

Bij het creëren van een goede werkplek zijn er tal van aspecten om rekening mee te houden. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

 1. Veiligheid: Zorg ervoor dat de werkplek voldoet aan alle veiligheidsvoorschriften en dat er voldoende nooduitgangen en brandblusapparatuur aanwezig zijn. De Nederlandse Arbo-wet (Arbobesluit) en het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) hebben wetten en regelgeving opgesteld voor het veilig en gezond inrichten van kantoorruimte, bestuur deze.

 2. Gezondheid en Welzijn: Denk na over hoe de werkplek kan bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van je werknemers, bijvoorbeeld door gezonde snacks aan te bieden, ergonomische meubels te gebruiken, en ruimtes te creëren voor ontspanning en meditatie.

 3. Duurzaamheid: Overweeg duurzame opties voor meubilair en materialen om de impact op het milieu te verminderen en kosten op lange termijn te besparen. Vraag hiernaar bij leveranciers , doe onderzoek of vraag een interieur ontwerper naar duurzame opties.

 4. Toegankelijkheid: Zorg ervoor dat de werkplek toegankelijk is voor alle werknemers en gasten, inclusief mensen met een handicap. Ook al lijkt dit misschien op dit moment niet nodig.


Door deze aspecten in gedachten te houden en een realistisch budget vast te stellen, kun je een werkplek creëren die niet alleen productief is, maar ook comfortabel en inspirerend voor je werknemers. En vergeet niet dat een goede werkplek investeren in je team is en zich op de lange termijn kan terugbetalen in termen van tevredenheid, betrokkenheid en prestaties.


Zoals je hebt gemerkt is het inrichten van een kantoor en het vaststellen van een budget iets dat veel tijd en inspanning vergt, daarom staan wij van Studio Reverie voor je klaar. We begrijpen dat het een uitdagende taak kan zijn, maar we zijn hier om te helpen en je te ontzorgen. Als je op zoek bent naar professionele begeleiding en expertise, neem dan gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Samen kunnen we jouw visie omzetten in een inspirerende en functionele werkomgeving.


 

Comments


bottom of page